Comfortabele kleding
waar je jezelf prettig in voelt is een must. Kleding die goed aansluit, zoals een legging en een strakke top of t-shirt is wel aan te raden. Ooit geprobeerd met een ruimvallend t-shirt een buiging te maken? Juist, die valt dus over je hoofd. Bovendien kan jouw yoga docent beter aanwijzingen geven wanneer je aansluitende kleding draagt, de houdingen zijn simpelweg beter te zien.
Tijdens de yogales draag je trouwens geen sokken (tenzij anti-slip yoga sokken) of een vest. Leg deze dus gewoon klaar naast je mat bij handbereik voor de ontspanning aan het einde van de les. Of houd ze aan en trek ze vlak voor de les uit.
Kom op tijd
Begint de les om 19.30? Zorg dan dat je er rond 19.15 uur bent. Gewoonlijk kun je de zaal dan al in om je mat uit te rollen en vast tot rust te komen. Hals over kop en gehaast de mat opspringen is zeg maar een no go. Bij de lessen legt de docent bij haar mat de benodigde hulpmiddelen voor de les klaar, die je vervolgens voor jezelf nog moet verzamelen. Denk hierbij aan een deken, een kussentje, een blok of zelfs yoga riemen.
Eet licht voor de les
Rookie mistake! Mijn eerste yogales stond namelijk gepland voor het begin van de avond. Na de les eten werd mij te laat en dus stapte ik met een volle buik de mat op. Eet het liefst een uur voor de les niets meer en zorg dat je jouw maaltijd beperkt tot een lichte maaltijd. Wil je toch kort van te voren nog iets eten? Kies dan voor een stuk fruit of een sapje.
Meld blessures vooraf
Spreek voor de les de betreffende docent nog even aan en meldt dit voor de zekerheid nog eventjes. Ook een eventuele zwangerschap of recente operatie is handig om te vermelden. Zo kan de yoga docent jouw optimaal begeleiden tijdens de les. Sowieso is dit iets wat je altijd aan moet geven. Aan je neus is namelijk niet te zien of je pijn aan je knieën hebt of herstellende bent van een buikgriep. Yoga is luisteren naar je lichaam en de docent kan als professional niet alleen rekening hiermee houden door de yoga poses aan te passen, maar ook technieken en yoga poses aanbieden die verlichtend kunnen werken op jouw specifieke klachten.
Open geest
Okay, deze zag ik dus tijdens één van mijn eerste lessen ook even niet aankomen. Ik had dus geen idee wat chanten was en zat met het schaamrood op mijn wangen op mijn yogamat ‘aaauuummm’ geluiden te produceren met mijn mede yogi's.
Wist je dat het in één lange adem zingende uitspreken van de klank OHM of AUM alles te maken heeft met de verbinding tussen onze ademhaling, ons bewustzijn en ons lichaam?
Een beetje vreemd, maar wel lekker. Want ik stapte toch ontspannen de mat af.
Sssssst
In het lijstje met yoga etiquette is dit een belangrijke: uitgebreid bijkletsen of luidkeels lachen is echt not done. Tuurlijk, voor het naar binnen gaan wordt er heus wat over en weer bijgepraat, maar zodra je jouw mat hebt gevonden is dit een no go. Ga gewoon lekker zitten of liggen op je mat, sluit je ogen en probeer alvast tot rust te komen en de buitenwereld letterlijk buiten te sluiten. Sowieso begint een yogales vaak met een korte meditatie of ontspanningsoefening, dus wat ‘training’ vooraf kan geen kwaad.
Het is geen wedstrijd
Het helpt om je te bedenken dat yoga alles behalve een wedstrijd is, ook niet met jezelf. Bovendien is iedereen ooit beginner geweest, dus waarom zou je jezelf vergelijken met iemand die al jarenlang wekelijks op de mat te vinden is? Luister naar jouw eigen lichaam. En houd vooral in je achterhoofd dat yoga niet gaat om de perfecte houding, maar om bewustwording en luisteren naar je lichaam.
Namasté
Iedere yogales wordt afgesloten met namasté. Simpel gezegd betekent dit ‘ik groet jou en heb respect voor jou’. Een vorm van wederzijds respect waarbij je elkaar bedankt voor de fijne les en hun aanwezigheid.
Playlist
Op zoek naar een Kick-ass Prana Vinyasa playlist?
Here you go! Follow the link.
Enjoy!
https://open.spotify.com/playlist/7C7Lrjs3RlrtBjcGnBTwHW?si=sIhWpvqPSLSTBLFkP6Mx2w
Maak jouw eigen website met JouwWeb